Artsen, verpleegkundigen, medewerkers van de operatiekamers en Radiologie, management en medewerkers uit de ondersteunende diensten waren betrokken. Ook medewerkers van de Huisartsenpost dachten mee. We vinden het heel waardevol dat zij aangeven wat zij belangrijk vinden voor hun professie en toekomstige werkwijzen.

Ken jij de belangrijkste punten uit het programma van eisen? Nog niet? Lees dan mee hiernaast.

Het programma van eisen van onze nieuwbouw in 2026 is klaar. Een breed scala van medewerkers uit het ETZ dacht mee bij het opstellen ervan. 

Scroll verder

eisen

Programma

van

Highlights

Huisartsen Spoedpost, Spoedeisende Hulp en Eerste Hart Hulp

Highlights

Programma

van

eisen

Het programma van eisen van onze nieuwbouw in 2026 is klaar. Een breed scala van medewerkers uit het ETZ dacht mee bij het opstellen ervan. 

Artsen, verpleegkundigen, medewerkers van de operatiekamers en Radiologie, management en medewerkers uit de ondersteunende diensten waren betrokken. Ook medewerkers van de Huisartsenpost dachten mee. We vinden het heel waardevol dat zij aangeven wat zij belangrijk vinden voor hun professie en toekomstige werkwijzen.

Ken jij de belangrijkste punten uit het programma van eisen? Nog niet? Lees dan mee hieronder.

Eenpersoonskamers met privé sanitair

In 2026 is in de nieuwbouw plaats voor 120 verpleegbedden. Als een van de weinige ziekenhuizen in Nederland hebben wij straks alleen nog eenpersoonskamers, elk met een eigen badkamer. Dit zorgt voor meer rust en privacy voor de patiënt. Ook verlagen eenpersoonskamers het risico op infecties. Bovendien kunnen eenpersoonskamers in het geval van een pandemie als isolatiekamer functioneren. Rooming-in is mogelijk; dat betekent dat een familielid of naaste 's nachts kan blijven slapen op de kamer. De nieuwe kliniek bestaat uit zes verdiepingen met twintig bedden per laag. 

In 2026 zijn alle verpleegbedden geconcentreerd op locatie ETZ Elisabeth. In 2031 openen we een tweede verpleegtoren.

Zes operatiekamers 

Het ETZ telt twintig operatiekamers. In het nieuwe acuut blok komen daar zes hypermoderne operatiekamers bij in 2026. Wie opereren dan hier? Dat zijn onze trauma-artsen, vaatchirurgen en neurochirurgen. In 2031 is een nieuw bouwdeel klaar voor de andere 14 operatiekamers.

Het OK-complex beschikt in 2026 ook over minimaal een hybride operatiekamer. Een hybride OK is een hightech versie van de ‘gewone’ operatiekamer. In de hybride OK kijkt een specialist met behulp van (röntgen)apparatuur tijdens een operatie in het lichaam van de patiënt.

Alle spoedzorg die het ETZ biedt, wordt vanaf 2026 gegeven vanuit de locatie ETZ Elisabeth. Met de concentratie van de spoedzorg verdwijnt de Eerste Hart Hulp op ETZ TweeSteden. De huidige Spoedeisende Hulp op ETZ Elisabeth wordt verplaatst naar het nieuwe acute centrum. De Huisartsen Spoedpost - nu nog gehuisvest aan de Lage Witsiebaan - wordt in 2026 gehuisvest in het acute centrum.

Op het dak van de nieuwe kliniek komt een platform waar de traumahelikopter kan landen. Vanuit dit nieuwe platform kan de patiënt snel naar de Spoedeisende Hulp met de traumakamers gebracht worden.

Een parkeergarage biedt plek aan ongeveer 700 voertuigen, in eerste instantie voor medewerkers. De garage is bereikbaar via de Kempenbaan en de Dr. Bloemenlaan.

In de toekomst - als de poliklinieken en de nieuwe hoofdingang klaar zijn - parkeren bezoekers van het ETZ hun auto in de parkeergarage. De huidige voorzijde van ETZ Elisabeth is dan het parkeerterrein voor medewerkers.

Een nieuwe parkeergarage

Helikopterplatform

Inwoners van Midden-Brabant met spoedeisende zorgvragen kunnen vanaf 2026 terecht in het Spoedplein in het acuut blok. Het Spoedplein biedt spoedzorg aan (kwetsbare) ouderen, mensen met een psychische kwetsbaarheid en slachtoffers van seksueel en huiselijk geweld met acuut letsel. Zij krijgen daar passende zorg op maat.

Met het spoedplein komt een einde aan vormen van spoedzorg die nu nog op meerdere plekken in Tilburg zitten.

Deze zorginstellingen zijn met elkaar in gesprek om zich fysiek te vestigen op het Spoedplein:

  • PrimaCura Huisartsenzorg Midden-Brabant
  • Dienstapotheek Tilburg
  • Mondzorg Midden-Brabant, spoeddienstkring Tilburg
  • GGz Breburg
  • De Wever
  • Thebe
  • Mijzo
  • Sterk Huis, Crisis Interventie Team Hart van Brabant en Veilig Thuis Midden-Brabant

Spoedplein

In de nieuwbouw werken interventie artsen dichtbij elkaar in het nieuw op te richten interventiecentrum. 
Teamleiders Nadia Goosens en Tanja de Bie vertellen wat er zo uniek is aan deze samenwerking.

Samenwerking Interventiecentrum

De Intensive Care en de Coronary Care Unit vormen samen een afdeling in het acuut blok. Dit is nieuw voor het ETZ. Nu zijn deze afdelingen nog gescheiden.

De IC telt 24 bedden en de Coronary Care Unit (CCU) heeft 12 bedden, waarvan er 4 bedden te gebruiken zijn door de IC en de CCU.

De IC/CCU heeft een centrale ontvangst voor familie en bezoekers. Er zijn familiekamers waar begeleiding en familie samen kunnen komen of kunnen overnachten.

De IC en CCU bieden intensieve zorg en geavanceerde bewaking. De high care, Eerste Hart Hulp, Radiologie en de Operatiekamers liggen nabij, met een directe verticale verbinding. Dat geldt ook voor het interventiecentrum.

Intensive Care/Coronary Care Unit